Σάββατο 1 Μαρτίου 2025

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2025-ΤΜΗΜΑ 2

Με την έναρξη του Φεβρουαρίου, τα παιδιά εξέφρασαν την επιθυμία να μάθουν για τον χειμώνα, και πιο συγκεκριμένα για τη χειμερία νάρκη και τα ζώα που ζουν στους πάγους.

Διαβάσαμε το βιβλίο «Ξενοδοχείο η Χειμερία Νάρκη».


Εντοπίσαμε τα ζώα που πέφτουν σε χειμερία νάρκη.


Και τα βάλαμε στα δωμάτια τους για ύπνο.


Και κλείσαμε τις πόρτες των δωματίων.


Ωχ! Ο γκρουμ του Ξενοδοχείου μπέρδεψε τα κλειδιά. Πρέπει να τον βοηθήσουμε να τα ξεμπερδέψει.




Και αφού τα καταφέραμε, δώσαμε σε κάθε ζώο τα κλειδιά για να μην το ενοχλήσει κανείς μέχρι την άνοιξη.



Παρακολουθήσαμε το βίντεο "Μαθαίνω για τη Χειμερία Νάρκη | Τα ζωάκια του χειμώνα | Εκπαιδευτικό βίντεο" και μάθαμε περισσότερα για τη χειμερία νάρκη.

Φτιάξαμε κι εμείς τις δικές μας αρκούδες στη σπηλιά τους.





Μιλήσαμε για τα ζώα των πάγων. Εντοπίσαμε τον Βόρειο και τον Νότιο Πόλο, και καταλάβαμε ότι αλλιώς λέγονται Αρκτική και Ανταρκτική. 

Παρακολουθήσαμε το βίντεο "Μαθαίνω τα ζώα των πάγων!!! | Παιδικά Μαγικά Ταξίδια | Εκπαιδευτικό βίντεο "και έπειτα μάθαμε σε ποιον από τους δύο πόλους ζει το κάθε ζώο. 

Φτιάξαμε τους δικούς μας μοναδικούς Θαλάσσιους Ίππους.



Και μιλήσαμε για τους κατοίκους του Αρκτικού Κύκλου, τους Ινουίτ. Είδαμε φωτογραφίες, παρατηρήσαμε πώς μοιάζουν, τα ρούχα τους, τα σπίτια τους, πώς μετακινούνται και μάθαμε ότι τρώνε ψάρια και φώκιες.







Γίναμε κι εμείς μικροί Ινουίτ.





Διαβάσαμε το βιβλίο της Ιωάννας Κυρίτση - Τζιώτη «Παμούκ, λιώνουν οι Πάγοι;», το οποίο μιλάει για την κλιματική αλλαγή.


Παρατηρήσαμε το κακό που κάνει στην ατμόσφαιρα η αλόγιστη σπατάλη καυσίμων και η αποψίλωση των δασών, και προτείναμε τρόπους για να βοηθήσουμε τον πλανήτη μας που υποφέρει.



Παρατηρώντας το εξώφυλλο του βιβλίου, μας γεννήθηκε η απορία για το πώς δημιουργείται το Βόρειο Σέλας.
Καταγράψαμε τις ιδέες μας, παρατηρήσαμε εικόνες με τα χρώματα που προβάλλουν στον ουρανό, και είδαμε το βίντεο "Έργια η Περιέργεια: Το Σέλαςπου εξηγεί πώς δημιουργείται αυτό το τόσο εντυπωσιακό φαινόμενο.


Και φτιάξαμε το δικό μας Σέλας.



Ο Φεβρουάριος είναι ο μήνας που ανθίζουν οι αμυγδαλιές. Επισκεφθήκαμε το χωράφι απέναντι από το σχολείο μας που βρίσκεται μια αμυγδαλιά. Την παρατηρήσαμε και κάναμε τα σχόλια μας.







Διαβάσαμε τον αρχαιοελληνικό μύθο για το πώς καταφέρνει να ανθίζει στη μέση του χειμώνα. Σύμφωνα λοιπόν με τον μύθο, η Φυλλίδα, πριγκίπισσα της Θράκης, ερωτεύτηκε τον γιο του Θησέα, τον Δημοφώντα όταν εκείνος επέστρεφε από ένα ταξίδι του. Οι δύο νέοι παντρεύτηκαν, αλλά ο Δημοφώντας νοσταλγούσε την πατρίδα του. Έτσι η Φυλλίδα τον παρότρυνε να επισκεφθεί την πατρίδα του, κι εκείνη θα τον περίμενε να επιστρέψει. Ο καιρός περνούσε, κι ο Δημοφώντας δεν επέστρεφε. Η όμορφη Φυλλίδα από την στενοχώρια της για τον αγαπημένο της πέθανε. Οι Θεοί του Ολύμπου, που ήξεραν πόσο πολύ τον αγαπούσε, τη μεταμόρφωσαν σε δέντρο για να μπορέσει να ζήσει για πάντα και να τον περιμένει. Όταν ο Δημοφώντας επέστρεψε στη Θράκη, είδε τη γυναίκα του μεταμορφωμένη σε δέντρο, και την αγκάλιασε. Μόλις η Φυλλίδα ένιωσε την αγκαλιά του Δημοφώντα, άνθισε στη μέση του χειμώνα. Έτσι έγινε η αμυγδαλιά, ένα δέντρο που έμελλε να συμβολίζει την ελπίδα!

Δείτε εδώ τον Μύθο της Αμυγδαλιάς.


Είδαμε το λουλούδι της αμυγδαλιάς, σκεφτήκαμε ποιον καρπό μας δίνει και πού μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα αμύγδαλα.




Και φτιάξαμε τις δικές μας αμυγδαλιές.







Επιστρέφοντας στο σχολείο μετά την επίσκεψη μας στην αμυγδαλιά μας περίμενε μια τεράστια έκπληξη. Ο Άη Βασίλης μας απάντησε στο γράμμα που του είχαμε στείλει τα Χριστούγεννα για να τον βοηθήσουμε να ξεκολλήσει απ' τις οθόνες. 
Απλώσαμε τα γράμματα στο πάτωμα, βρήκαμε πιο γράφει το όνομα μας και το κρατήσαμε στα χέρια μας.






Ολοήμερο τμήμα

Είδαμε το τραγούδι του Φλεβάρη 

και φτιάξαμε το δικό μας Φλεβάρη 





Είδαμε το παραμύθι: Ένας πιγκουίνος όχι και τόσο τέλειος!
Οι πιγκουίνοι που ζούσαν στο νησί ήταν τέλειοι! Έξυπνοι και πειθαρχημένοι.
Όλοι, εκτός από τον Οδυσσέα, που... εντάξει, δεν ήταν και τόσο τέλειος!
Όταν το άτακτο πιγκουινάκι έφυγε επειδή τον έδιωξαν από την ομάδα, όλα έμοιαζαν διαφορετικά χωρίς αυτόν. Οι φίλοι του συνειδητοποίησαν πως το να χαίρεται κανείς τη ζωή είναι πιο σημαντικό από το να προσπαθεί να γίνει τέλειος.
Για να εξασφαλίσουν τα παιδιά υγιή κοινωνική ζωή θεμελιωμένη σε αποτελεσματικές σχέσεις, πρέπει να καλλιεργήσουν την ενσυναίσθηση, την ικανότητα δηλαδή να μπαίνουν στη θέση των άλλων, να κατανοούν και να αισθάνονται πράγματα με τον ίδιο τρόπο που τα βιώνει ένα άλλο άτομο.
 
Φτιάξαμε το δικό μας Πιγκουίνο


Είδαμε πληροφορίες για τους πιγκουίνους

Παίξαμε τους μπαμπάδες πιγκουΐνους που κλωσούν τα αυγά μέχρι να γυρίσουν  οι μητέρες και να αναλάβουν τα πιγκουινάκια


Αποφασίσαμε ότι το επόμενο ζώο που ζει στους πάγους και μας ενδιαφέρει να φτιάξουμε είναι ο Τάρανδος, έτσι στις χιονονιφάδες μας προσθέσαμε ένα ταρανδάκι




Είδαμε το παραμύθι: Το μεγάλο πουλόβερ του μικρού αρκούδου"

Μιλήσαμε για τη δύναμη της αδελφικής αγάπης , φτιάξαμε  αρκουδάκια και τους "πλέξαμε" πουλόβερ

























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2025-ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΤΜΗΜΑ

ΠΡΩΤΑΠΡΙΛΙΑ!  Βρήκαμε τα ψέματα και τα μετρήσαμε και εννοείται πως είπαμε και τα δικά μας.... 2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ Μι...